Voisiko joulutunnelma tullakin kotimaasta?

Jouluun liittyy olennaisesti koristelu ja meille onkin nykyään tarjolla rajattomasti toinen toistaan kauniimpia koristeita. Niin paljon kuin niitä ihailenkin, niiden materiaalina on useimmiten muovi ja ne on tuotu meille kaukaa Aasiasta.

Lähestyvä joulu sai minut miettimään, miten paljon tunnelmallisempaa olisi koristella kotia jollain luonnonläheisemmällä materiaalilla. Kauneus olisi erilaista, karumpaa, mutta samalla paljon läheisempää ja sielukkaampaa.

Villa vie sydämen

Henkilökohtaisesti olen tänä vuonna alkanut suhtautua erityisen arvostavasti luonnonmateriaaleihin ja varsinkin suomalaisen villan tilanne on surettanut minua. Tällä hetkellä suurin osa suomalaisesta villasta hävitetään jätteenä ja samalla meille tuodaan villaa ulkomailta. Villa on kuitenkin materiaalina aivan vertaansa vailla. On ekologisesti ja eettisestikin kestämätöntä, että emme hyödynnä täällä lähituotantona syntyvää, monikäyttöistä ja arvokasta materiaalia.

Villasta intoillessani syntyi melkoisen keskeneräinenkin ajatus käyttää villaa joulukoristeissa. Tilasin kuitenkin Upcyclerille villaa porilaisesta Mustan Lampaan Kehräämöstä. Kuinka rakastuinkaan siihen! Jokunen hetki työpäivästä kului siihen, kun kuvasin villakasojen kauneutta syksyisessä valossa 🙂

Villan luonnolliset värisävyt vaaleasta tummaan, ovat kauniita aivan eri tavalla kuin glitteri tai ruusukulta, mutta jotenkin hyvin koskettavia. Maanläheisyys ja luonnonmukaisuus on villassa käsinkosketeltavaa. Ihaninta villan käsittelyssä onkin juuri luonnonmukaisuus: villakoristeiden valmistusaineiksi käyvät Päijänteen vesi ja suomalainen Mäntysuopa.

Yhdistellessäni huovuttamalla villan eri harmaansävyjä, ne alkoivat saada marmorimaisia kuvioita. Siitä se ajatus sitten lähti: villaiset kivet. Villaisissa kivissä olisi lämpöä ja pehmeyttä ja suomalainen väri- ja muotokieli.

Persoonallista käsityötä

Hieman epätavallisen käyttökohteen villalle on keksinyt myös Nahkapaja Enne. Uudessakaupungissa Sannan käsissä on nimittäin syntynyt villapartaisia, aivan hurmaavia tonttuja, jotka valloittavat sydämen. Muhkeiden villapartojen lisäksi tonttujen valmistusmateriaaleina ovat ylijäämänahat ja -kankaat. Jokainen tonttu on oma, ainutlaatuinen yksilönsä, jolla on ihan oma tyylinsä ja taidokkaasti käsintehdyt yksityiskohdat.

Näillä tontuilla on suuri persoona, ja omalla hieman jurottavalla olemuksellaan ne todella ilahduttavat ja tuovat kotiin joulumielen.

Käsintehdyt tontut

Nahkapukuiset tontut niittikoristeisine lakkeineen sopivat monille, joiden tyyliin perinteisemmät koristeet eivät oikein istu. Pellavapukuiset taas ovat tyyliltään hieman kesympiä, mutta asenteeltaan yhtä suuria. Erityisesti miehet ovat samaistuneet näihin suomalaista mielenmaisemaa edustaviin hurmureihin.

Kuka heistä saa tuoda joulun teidän perheeseen?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: