Mitä kierrätysmateriaalit vaatteissa ovat?

Tiesitkö, että merkintä ”RECYCLED” tarkoittaa, että vaate sisältää kierrätyskuitua, ei siis ole välttämättä kokonaan valmistettu kierrätetystä materiaalista?

Usein teollisiin kierrätysmateriaaleihin sekoitetaankin uusia kuituja ja varsinaisen kierrätysmateriaalien osuus voi silloin olla melko vähäinenkin. Kierrätysmateriaalien käyttäminen sinänsä ei olekaan yhtäsuuruusmerkki ekologisuudelle. Sen lisäksi, että kierrätysmateriaalien osuus vaatteissa vaihtelee suuresti, merkitystä on myös vaatteen valmistustavalla.

Miksei käytetyistä vaatteista vain tehdä uusia vaatteita?

Kun ajattelemme kierrätysmateriaaleja vaatteissa, ajattelemme luultavasti ensimmäisenä käytettyjä vaatteita muuttumassa uusiksi vaatteiksi. Niinkutsuttu post consumer waste on kuitenkin erityisen haastava ja sekalainen materiaalivalikoima ollakseen kovin yleisessä uusiokäytössä.

Kun halutaan käyttää käytettyjen vaatteiden kankaita sellaisenaan, ollaan jo hyvin vaativan artesaanityön äärellä. Vaatteista saatavien kankaiden laatu,  palojen koko ja muoto asettavat rajoitteet uudelle vaatteelle. Tämän vaikea lajin hallitsevia luovia ammattilaisia löytyy, mutta yleinen käytäntö tämä ei alalla kuitenkaan ole.

Käytetyt farkut on paljon käytetty uusiomateriaali, sillä ne on helppo lajitella erikseen muiden käytettyjen vaatteiden joukosta, materiaali on melko tasalaatuista ja farkkua on kierrätyksessä yllin kyllin. Kuva: Piece of Jeans

Periaatteessa käytetyt vaatteet voidaan myös purkaa ja uudelleenkäyttää, ei valmiina kankaina, vaan raaka-aineena. Tällä hetkellä käytetyistä vaatteista uudeksi vaatemateriaaliksi päätyy kuitenkin vain häviävän pieni osa. Syynä on käytettyjen vaatteiden keräysjärjestelmien puute, sekä materiaalien moninaisuus. Käytetyt vaatteemme ovat eri materiaaleja ja materiaaliseoksia, jotka olisi pystyttävä erottelemaan toisistaan jatkokäsittelyä varten.

Tekniikka eri materiaalien käsittelyyn on olemassa, mutta teollinen mittakaava keräykselle, lajittelulle ja jatkojalostukselle on vasta hakemassa muotojaan. Suuri maailmanluokan kehityskohde onkin tällä hetkellä käytettyjen vaatteiden saaminen teollisen tuotannon piiriin materiaalina. 

Tekstiilien erilliskeräys tulee EU:ssa pakolliseksi vuonna 2025. Suomi pyrkii tekstiilien kiertotalouden edelläkävijäksi tavoitteena keräyksen aloittaminen jo vuonna 2023.

Pulloista puuvillaan

Mitä materiaaleja sitten yleisimmin kierrätetään?

Teollisuudessa olennaista on, että käyttöön saadaan suuri määrä tasalaatuista materiaalia. Kun näet kaupassa merkin ”RECYCLED”, ollaan luultavasti tekemisissä maailman yleisimpien kuitujen, polyesterin tai puuvillan, kanssa. Nämä eivät kuitenkaan ole koskaan olleet valmiita vaatteita, vaan kyseessä on niinkutsuttu pre consumer waste -jäte, joka on syntynyt jo ennen kuluttajan käyttöä.

Polyesteri on pohjimmiltaan muovia ja kierrätettynä se on luultavasti peräisin kierrätetyistä muovipulloista. Nurinkurista kyllä, muovipullot ovat raaka-aineena vaateteollisuuden hyödynnettävissä tällä hetkellä paremmin kuin käytetyt polyesterivaatteet. Myös esimerkiksi merestä kerättyä muoviroskaa voidaan kierrättää polyesterikuiduksi. Kummassakin tapauksessa muovi sulatetaan teollisesti uudeksi kuiduksi.

Kierrätetyn puuvillan alkuperä on luultavimmin vaateteollisuuden omissa prosesseissa. Kun lankaa kehrätään ja vaatteen osia leikataan kankaasta, yli jää pientä silppua, joka sellaisenaan on liian pientä käytettäväksi. Kun tämä materiaali otetaan talteen suoraan tehdailta, saadaan käyttöön tasalaatuista materiaalia, jonka uudelleenkäyttö on paljon suoraviivaisempaa, kuin käytettyjen materiaalien.

Puuvillasilppu revitään uudelleen kuitutasolle ja kehrätään uudeksi langaksi. Tällä tavoin ei kuitenkaan välttämättä saada kaikkein vahvinta lankaa, joten kestävyyden kannalta voi olla tarpeellista sekoittaa lankaan myös uutta materiaalia.

Hyvää ja huonoa

Kummassakin tapauksessa materiaali palautetaan alkutekijöihinsä, eli se on ensin purettava uuden langan kehräämistä varten. Langasta valmistetaan sitten aivan uutta kangasta uusia vaatteita varten.

Hyvää tässä on se, että samalla, kun uuden, neitseellisen materiaalin tarve vähenee, vähenee myös jätteen määrä. Ja ne onkin isoja plussia! Leikkuujätteen määrä voi olla jopa 15% valmistetusta materiaalista. Vaatetuotannon valtavassa mittakaavassa kyse on siis tonneista ja tonneista raaka-ainetta.

Uudesta langasta voidaan myös tuottaa monipuolisesti erilaisia kankaita ja siten erityyppisiä vaatteita. Käyttömahdollisuudet ovat lähes rajattomat.

Heikompi puoli on se, että näillä kierrätyskuiduilla on vielä pitkä matka uudeksi vaatteeksi ja valmistustavalla on silloin väliä. Mikään ”ekoprosessi” se ei automaattisesti ole.

Kierrätysmateriaali palaa lähelle lähtöruutua ja matka uudeksi vaatteeksi on pitkä. Jos ekologisuutta ei huomioida myös valmistusprosessissa, on mahdollisuus, että lopputulos ei ole niin ekologinen, kuin ”RECYCLED”-merkintä antaa ymmärtää.

Pientuotantoa materiaalien ehdoilla

Kun kierrätysmateriaaleja käytetään pientuotannossa, voidaan materiaalia hyödyntää eri tavoin kuin teollisuudessa. Pientuotannossa määräävä tekijä ei ole vakaa ja suuri saatavuus, vaan pienet yritykset voivat toimia enemmän materiaalien ehdoilla.

Toisen roska on toisen valmistusmateriaali

Pienyritykset ja suuremman mittakaavan yritykset voivat myös täydentää toisiaan. Teollisesta tuotannosta ylijääviä kankaita voivat käyttää omiin tuotteisiinsa pienet toimijat. Tämä on hyvä keino saada valmistetut kankaat käytettyä tehokkaasti. 

Valmiista tekstiilistä vaatteeksi

Tekstiilejä on muuallakin, kuin vaatteissa ja kekseliäästi käyttämällä voidaan ottaa uudelleenkäyttöön vaikkapa verhoja, lakanoita tai pöytäliinoja. Tällaisten tekstiilien keruu on kuitenkin vaativaa ja ilman erikseen rakennettua keräyskonseptia kyse on useimmiten yksittäiskappaleisiin tai hyvin pieniin sarjoihin riittävistä määristä.

Valmiita kankaita käyttämällä vaate syntyy huomattavasti kevyemmillä resursseilla, kun langan kehruuta ja kankaan kudontaa ei tarvita. Samalla työskennellään tiukasti olemassa olevien materiaalien ehdoilla: vain sitä voidaan käyttää, mitä saatavilla on ja materiaalien laatu määrittää, mitä siitä voidaan valmistaa. Tässä tietysti piilee myös kierrätetyn viehätys!

Pienimuotoisessa tuotannossa voidaan käyttää valmista materiaalia, jolloin uusi vaate on mahdollista valmistaa vähäisemmillä resursseilla.

Kuten käytettyjen vaatteiden, myös käytettyjen tekstiilien käsittely, lajittelu ja muokkaaminen on huomattavasti työläämpää, kuin valmiista kangaspakasta valmistaminen. Nämä syntyvätkin usein lähituotantona ja käsityönä. Ekologisuus onkin tällaisissa tuotteissa aivan eri tasolla, kuin kansainvälisestä massatuotannon putkesta tulevilla ”RECYCLED” -tuotteilla.


Lue myös: Miksi kierrätysmateriaalit?


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: