Uraa vaihtamassa


28. elokuu 2020

Palkkatyöstä yrittäjäksi

Sen tiesin etukäteen, että tästä keväästä tulee ihan uudenlainen. Jäin palkkatyöstäni pois tammikuussa täysin tuntemattoman äärelle, yksinyrittäjäksi. Siinä vaiheessa en oikeastaan edes tiennyt varmasti, osaanko lopulta perustaa verkkokauppaa. Tiesin kuitenkin paljon muotimaailmasta ja sen tiedon valossa olin varma, että haluan tehdä enemmän. Olin turhautunut odottamaan, että vaateteollisuus ja kulutus muuttuvat hitaasti vastuullisemmaksi. Halusin vaihtaa urani suuntaa ja ottaa isompia askelia.

Annoin itselleni kuukauden aikaa tehdä verkkokaupan ja avausvalikoiman. Olen joskus jälkikäteen miettinyt, että olipahan ajatus päättää tehdä verkkokauppa omin päin, tietämättä teknisestä toteutuksesta oikeastaan mitään. Luotin kuitenkin siihen, että opin.

Miksi muotiguru perusti vaatekaupan keskelle itä-Helsinkiä. Yrittäjä Maj-Lis Viitanen

Ensimmäinen etappi saavutettiin suunnitellusti, kun Upcycler -verkkokauppa avautui helmikuun lopussa. Samoihin aikoihin alkoi kuulua uutisia kaukaisesta viruksesta, joka yhtäkkiä alkoikin tulla lähelle ja pian jo isoksi osaksi meidän kaikkien elämää. Keväästä tulikin sitten erilainen myös tavoin, joita en ollut osannut kuvitellakaan. 

Kuva: Haastattelu Helsingin Sanomissa huhtikuussa

Suunnantarkistuksia

Verkkokaupallani halusin palvella jo ekologisia ostoksia tekevien lisäksi myös niitä, jotka haluaisivat tehdä kestävämpiä valintoja, mutta kokevat sen liian työlääksi tai eivät löydä tarpeisiinsa sopivia tuotteita. Ajattelin ihmisiä, kuten itsekin ”entisessä elämässäni”: tapaamisia, kokouksia, tiivistä työtahtia. Tiedostamisen, ulkoisten vaatimusten ja arjen realiteettien yhdistämistä. Yhtäkkiä tämä asiakasryhmä olikin eristyksissä kotonaan, tarpeet ja elämäntyyli täysin muuttuneina.

Se vuosirytmi ja kokemus, joka minulla vaatekaupasta on, ei enää pätenytkään. Vanhat säännöt ja mallit menivät uusiksi ja mahdottomiksi ennustaa.

Onneksi yksinyrittäjän on kuitenkin mahdollista muuttaa suuntaa. Samalla, kun opettelin toimintaa uuden verkkokauppani kanssa, muutin myös suunnitelmia monista muista toiminnoista, joita olin kevääksi ajatellut. Järjestämispalvelun torppasi karanteeni ja oman malliston työstäminen rinnan ekaluokkalaisen etäkoulun osoittautui vaikeaksi.

Kaikki muutokset eivät kuitenkaan johtuneet ulkoisista syistä; olen myös oppinut käytännön kautta enemmän siitä, millaista työni on nyt, ja millaista sen haluan jatkossa olevan.

Vaikka yrityksen alku ei osunutkaan helpoimpaan mahdolliseen aikaan, osui se toisaalta parhaaseen mahdolliseen aikaan. Suositusten muutokset ja äkkiliikkeet eivät aiheuttaneet meidän perheelle ylimääräistä sydämentykytyksiä tai stressiä, kun omia suunnitelmia oli mahdollisuus muuttaa joustavasti. Usein pyöräilevällä yrittäjä-lähetillä onkin ollut mukanaan myös pieni apulähetti. 

Mikä riittää?

Vaikka olenkin miettinyt paljon ja hartaasti Upcyclerin periaatteita, myös kyseenalaistan niitä jatkuvasti. Mikä riittää? Mikä on oikein? Mikä on tarpeeksi ekologista ja teenkö itse tarpeeksi? Vastuullisuuskysymysten monimutkaisuuden kanssa tulen painimaan varmasti niin kauan, kuin saan tätä yritystoimintaa jatkaa.

Kun on halu tehdä nimenomaan vastuullista kauppaa, mietin moneen kertaan, onko esimerkiksi alennusmyynnin pitäminen ylipäätään Upcyclerin arvojen mukaista. Ruokkivatko alennukset  harkitsematonta ostamista? Vai voisivatko ne edesauttaa ihmisiä ekologisempien valintojen pariin aikana, joka on usealle haastava taloudellisesti ja monin muin tavoin? 

Pohdinnan ja taloudellisen puntaroinnin lopputuloksena Upcyclerilla pidettiin kesäale. Samalla huomasin ilokseni, että Upcycler on löytänyt hyvin vastuullisen asiakaskunnan. Moni on kertonut pohtineensa pitkään jonkin tietyn tuotteen hankintaa tai ostavansa nyt pitkäaikaiseen käyttöön. Miten ihana kuulla!

Vastuullisuustyön alussa

Uuden äärellä on väistämättä epävarma. Itselleni henkisesti tärkeä virstanpylväs oli pääsy Aalto Yliopiston Finix-hankkeen  #kestävävaate-listalle. Listan julkaisemalla hanke haluaa kannustaa ostovoimaa kotimaisten, vastuullisten yritysten pariin. Ulkopuolisen tahon näkemys antoi itselleni kaivatun vahvistuksen sille, että yritys on hyvällä tiellä. Upcycler oli noteerattu kestävää kehitystä tukevana yrityksenä!

Olenkin alusta saakka halunnut rakentaa Upcyclerista verkkokauppaa suurempaa vastuullisuustyötä tekevän yrityksen.

Yrittäjä Maj-Lis Viitanen

Elokuussa sain ilokseni olla mukana Second Life Catwalkin ja Ilmastoareenan järjestämässä tapahtumassa, jossa luotsasin lukiolaisille Vaate & Ympäristö -työpajan.

Ajan hengen mukaisesti tapahtuma hoitui etäyhteydellä ja striimattiin Facebookiin.

Tapahtuman tallenne Facebookissa

Oman kokoista kasvua

Alussa Upcyclerin valikoimassa oli kymmenkunta merkkiä, nyt matkan varrella määrä on kaksinkertaistunut ja kasvaa edelleen. Alun perinteisemmän jälleenmyyntivalikoiman lisäksi valikoimassa on nyt myös tilauksesta tehtäviä tuotteita ja mittatilaustuotteita. Näillä voidaan vastata paitsi moneen ekologiseen haasteeseen, myös tarjota muuten rajallisessa valikoimassa useammalle juuri oikean kokoinen toivetuote.

Kierrätysmuoti, etenkin vaatteissa, on edelleen marginaalista. Tuotteiden saatavuus ja jälleenmyyntimahdollisuudet ovat siksi hyvin rajallisia. Upcyclerista ei siis ainakaan lähitulevaisuudessa tule valikoimaltaan suurta ja laajaa. Edelleen kuitenkin etsin erityisesti vaatevalikoimaan lisää tarjontaa ja omia väyliä edistää vastuullisempaa muodin maailmaa. Valmistahan tästä työstä ei tulekaan. Ja sitähän juuri olen halunnut; tarttua uuteen ja oppia.

KIITOS!

Kaikesta huolimatta joinain päivinä tuntuu, että jään tavoitteista liian kauas tai en ole saanut juuri mitään aikaiseksi. Silloin yritän miettiä alkua ja sitä hetkeä, kun ei ollut vielä mitään muuta kuin vakaa tahto yrittää. Tänä puolen vuoden aikana on kuitenkin tapahtunut paljon ja Upcyclerille on muodostunut oma, tärkeääkin tärkeämpi seuraajakuntansa. Olen kaikista tutustujista ja seuraajista suuresti kiitollinen ja jokainen tilaus on kullanarvoinen! 

Kiitos!

kiitos asiakkaille

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: